srijeda, 3. svibnja 2017.

Kako nadoknaditi izgubljene zube?

Puni zubni niz je preduvjet za dobru estetiku i funkciju cijelog žvačnog sustava. Vlastiti zdravi zub je uvijek najbolje rješenje, bez obzira na sve danas dostupne metode koje nudi stomatološka protetika i implantologija, stoga se isplati na vrijeme rješavati stanja poput karijesa ili upale zubnog živca. Nažalost, s vremenom ipak neizbježno dolazi do propadanja i gubitka nekih zuba, što zbog vlastitog nemara ili straha od stomatologa, ili zbog bolesti i traume. Oštećeni zubi gube funkciju i izgled, a manjak zuba narušava prethodno cjelovit živčani sustav. U tim situacijama potrebno je nadoknaditi izgubljene zube ili zaštititi preostale zube od daljnjeg propadanja. Moderna zubna protetika nudi više rješenja za nadoknadu zuba – zubne proteze, implantati, krunice i/ili mostovi. U daljnjem tekstu reći ću nešto više o krunicama za zube i mostovima.

Krunice za zube nadoknađuju oštećeni zub, dakle rade se kada u kosti još uvijek postoji korijen zuba, a kruna je uništena karijesom, traumom ili jednostavno želimo poboljšati njezin izgled i boju. Zubne krunice se izrađuju od različitih materijala, a najčešći su metal keramika i bezmetalna keramika. Metal keramika je dugo na tržištu, pouzdan je i ekonomičan materijal koji ako se dobro izradi i ako se zubi pravilno pripreme, daje lijepu estetiku i dugotrajnu sigurnost. Bezmetalna keramika u sebi ne sadrži metal (cirkon, litij disilikatna keramika, empress, emax ili sl.) te je stoga njome moguće lakše postići vrhunske estetske rezultate i individualizaciju boje. Bezmetalne krunice su i skuplje od metal keramičkih krunica.

U slučaju da nedostaje jedan ili više zuba, moguće rješenje su zubne proteze (djelomične ili potpune) ili mostovi. Zubni mostovi nadomještaju izgubljeni zub/zube na način da se susjedni preostali zubi obruse te služe kao nosači za konstrukciju zubnog mosta. Zubni most također može biti izrađen od metal keramike ili bezmetalne (cirkon) keramike. Zubni most može biti izrađen i u prostorima gdje nema zuba koji se mogu iskoristiti kao nosači, ili u situacijama gdje je šteta brusiti zdrave susjedne zube. Tada su nosači zubni implantati (most na implantatima). Koja je opcija najbolja, ovisi o više faktora. Ako su preostali zubi slabije građe, nije ih loše obrusiti i staviti pod krunice/mostove. S druge strane, nekada je raspon koji treba nadoknaditi prevelik pa je svakako bolje ugraditi zubne implantate kao nosače. Potrebno je dobro analizirati postojeću situaciju prije konačne odluke (digitalni ortopan, pregled i konzultacije sa stomatologom itd.).

Jedno od najčešćih pitanja koja postavljamo stomatolozima nakon što nam preporuče ugradnju zubnog mosta je hoćemo li zubni most osjećati kao svoje prirodne zube. Odgovor je da. Pravilno ugrađeni zubni most neće vas boljeti, žuljati ili vam stvarati neugodan osjećaj. Normalno ćete jesti, govoriti i smijati se bez osjećaja nelagode ili potrebe za sakrivanjem zubiju. Ugrađeni zubni most je fiksan i trajno vezan za svoje nosače te vašu čeljust, a vaše ćete nove zube koristiti jednako kao prirodne. Zubni most će nadomjestiti jedan ili više zuba, a njihov konačan broj ovisi o metodi kojom će biti pričvršćen za čeljust te stručnoj procjeni i preporuci koju će vam odrediti prilikom pregleda i konzultacija uoči zahvata.


Primjer 1.


Primjer 2.


Nema komentara:

Objavi komentar